T-paidoilla henkistä tukea ukrainalaisille

Venäjän hyökättyä helmikuussa 2022 Ukrainaan Pousin Puutarhan ukrainalaisiin työntekijöihin iski suuri hätä ja huoli heidän kotimaassa olevista läheisistään. Henkisen tuen osoittamiseksi ja mielialan nostattamiseksi Pousin Puutarha suunnitteli yhdessä ukrainalaisten työntekijöidensä kanssa henkilökunnan uudet t-paidat, jotka otettiin käyttöön maanantaina 14.3.

Ukrainalaisten työntekijöiden paidan rintamukseen on painettu Ukrainan sinikeltainen lippu, jota kiertää teksti I’m proud that I’m Ukrainian. Paidan kummassakin hihassa on sinikeltainen sydän, jota kiertää teksti Ukraine in our heart. Muiden kuin ukrainalaisten työntekijöiden paidoissa sinikeltainen sydän sitä kiertävine teksteineen on paidan rintamuksessa.

Paidoista tehdyt kaksi Facebook-päivitystä keräsivät vajaassa kolmessa vuorokaudessa Pousin Puutarhan profiilissa, yrityssivulla ja eri ryhmissä lähes 3 000 tykkäystä tai muuta reaktiota ja useitakymmeniä, ellei satoja kannustavia kommentteja. Päivityksen saama some-huomio puolestaan herätti kiinnostusta kymenlaaksolaisessa mediassa.

”Elämme vahvasti ukrainalaisten tunnelmissa mukana. Ukrainasta lähetettyjen videoiden ja työntekijöidemme tuskan kautta sota tulee niin lähelle, että välillä tuntuu, kuin itsekin olisi sodassa mukana”, sanoo Pousin Puutarhan toimitusjohtaja Jarmo Pousi. ”Etenemme työntekijöidemme ehdoilla ja toistaiseksi keskitymme auttamiseen täällä, esimerkiksi auttamaan asuntojen ja muun tarpeellisen hankkimisessa Suomeen tuleville perheenjäsenille.”

Lehtisalaatti siirtyi historiaan

Keskiviikko 19.1.2022 jää Pousin Puutarhan tarinaan vastaavanlaisena historiallisena päivämääränä kuin 12.4.2006. Keväällä 2006 Pousin Puutarhalla pakattiin viimeiset kurkut ja nyt tammikuussa 2022 tällä erää viimeiset lehtisalaatit. Kun salaatit oli pakattu ja auto hakenut ne SOK:n varastolle kuljetettavaksi, oli kirjoitettu piste lehtisalaatin yli 35-vuotiselle historialle Pousin Puutarhalla.

Juuri lehtisalaatilla Pousin Puutarha alkoi opetella salaatin viljelyä syksyllä 1986. Kauppapuutarhan päätuotteena suomalaisten silloinen suosikkisalaatti pysyi seuraavat kymmenkunta vuotta. Vuonna 1995 alkoi jääsalaatin viljely. Jääsalaatti saavutti välittömästi kuluttajien suosion, ja sen kysyntä kasvoi niin voimakkaasti, että muutamassa vuodessa lehtisalaatin osuus Pousin Puutarhan tuotannossa kutistui muutamaan kymmeneen prosenttiin.

Kuluttajat haluavat uutta. Jääsalaatin jälkeen markkinoille tulleet lukuisat muut uutuudet ovat edelleen vähentäneet lehtisalaatin kysyntää. Loppuvaiheessa lehtisalaatin osuus Pousin Puutarhan tuotannosta oli hyvin marginaalinen. Viljelyn lopetus ehti olla näköpiirissä hyvän aikaa, mutta lopullinen päätös syntyi viime syksynä yhteistyössä keskusliikkeiden ostajien kanssa.

Vaikka lehtisalaatti nyt poistui Pousin Puutarhan tuotannosta, koskaan ei voi tietää, vaikka se eräänä päivänä palaisi valikoimiin. ”Voihan olla, että sen kysyntä taas joskus kasvaa tai että löytyy uusi, kokeilemisen arvoinen lajike”, toimitusjohtaja Jarmo Pousi sanoo.

Lehtisalaatin viljelyn lopettamisen jälkeen Pousin Puutarhan tuotteisiin kuuluvat suomalaisten suosion saanut JUICY, jääsalaatti ja frisee sekä ruohosipuli.

Pousi kannustaa nuoria urheilijoita

Pousin Puutarha haluaa kannustaa nuoria eteenpäin sponsoroimalla nuoria urheilijoita. Tuki ei mene hukkaan, vaan siivittää urheilijoita eteenpäin ja menestykseen. Tämän on osoittanut esimerkiksi Katariina Lonka SM-laduilla saavuttamallaan menestyksellä.

Maaliskuussa 2021 Katariina Lonka oli hiihtämässä Ikaalisten Urheilijoiden joukkueelle 3 x 5 kilometrin viestin SM-kultaa. Hänen lisäkseen joukkueessa hiihtivät Maaret Pajunoksa aloitusosuudella ja Krista Pärmäkoski ankkuriosuudella.

Pousin Puutarhan uusin sponsorituen kohde on Haminan Pallokissojen joukkue HaPK T08–09. Joukkueen 11–14-vuotiaista tytöistä moni on aloittanut pelaamisen jo ennen kouluikää nappulaliigassa. Joukkue harjoittelee tavoitteellisesti ja pelaa kaudella 2021 piirisarjassa Etelä-Suomen kolmosta. Päävalmentajana toimii Paavo Kriktilä ja joukkueenjohtajana Hanna-Kaisa Suni.

Jalkapalloa pelaavat tytöt ovat vauhdikas ja energinen tiimi, jonka jäsenten Pousin Puutarha toivoo tulevaisuudessa niittävän vastaavanlaista menestystä kuin Katariina Lonka on niittänyt.

Huhtikuun lopulla HaPK T08–09 kävi tutustumassa salaatin kasvattamiseen Pousin Puutarhan kasvihuoneilla. Lisäksi kasvihuoneilla kuvattiin TikTok-videoita, jotka toimivat mitä oivallisimpana näytteenä joukkuetta liikkeellä pitävästä vauhdista ja energiasta. Tässä linkki yhteen Pousin Puutarhalla kuvatuista videoista:

https://www.facebook.com/ParastaSalaattia/videos/504787257344317

Kolsilan voimala täyttänyt tavoitteet

Pousin Puutarhan Kolsilan tarhan hakelämpövoimala on täyttänyt kaikki sille asetetut odotukset. Voimalan toiminnassa ei ole ollut ainuttakaan häiriötä, ja hakkeen ansiosta Kolsilan tarhan lämmittäminen on tullut maksamaan vain noin puolet siitä, mitä se olisi maksanut maakaasulla lämmitettäessä.

Kolsilan hakelämpövoimalan ensimmäinen toimintavuosi täyttyy joulukuussa 2020, sillä vuoden 2019 joulukuussa tarhalla luovuttiin maakaasusta ja siirryttiin käyttämään kotimaista uusiutuvaa polttoainetta haketta.

Polttoaineen vaihdos on pienentänyt Pousin Puutarhan hiilijalanjälkeä merkittävästi. Kun polttoaine ostetaan lähialueilta, myös kuljetusten hiilijalanjälki on niin pieni kuin mahdollista. Lisäksi lämmityskustannusten pienentyminen turvaa kauppapuutarhan kilpailukykyä ja pitää salaattien ja tillien hinnat kuluttajille edullisina.

Tikkamäen tarhalla hakkeen käyttöön siirryttiin vuonna 2012. Sitä ennen, 1980-luvulta lähtien, Pousin Puutarhan kasvihuoneet lämpenivät maakaasulla. Toimitusjohtaja Jarmo Pousi on laskenut, että hakkeella lämmittäminen maksaa vain noin puolet siitä mitä maakaasulla lämmittäminen.

Lämpövoimalainvestointeihinsa Pousin Puutarha on saanut investointitukea, joka osaltaan on alentanut investointien tekemisen kynnystä.

Footer Slogan

Tikkamäen tarha

Ensio Pousi
0400 256 925
Lemmikkipolku 21, 49510 Husula

Kolsilan tarha

Jarmo Pousi
040 503 3331
Rinkimäentie 70, 49400 Hamina

Muualla verkossa