Alussa oli Niittyahon tila

Pousin Puutarhan tarina alkaa marraskuusta 1939, jolloin Eetu ja Aino Pousi ostivat Vehkalahden Kolsilassa sijainneen Niittyahon tilan. Eetu ja Aino olivat aikansa edelläkävijöitä ja alkoivat voimakkaasti kehittää puutarhatilansa toimintaa. Jo 1950-luvulla vastuuta kauppapuutarhan toiminnasta alkoivat ottaa Eetun ja Ainon poika Eero ja tämän vaimo Irma. 1970-luvulla mukaan toimintaan tulivat Eeron ja Irman pojat, ensin vanhempi poika Ensio, hieman myöhemmin nuorempi poika Jarmo.

Aluksi Pousit kasvattivat vihanneksia avomaalla. Ensimmäinen kasvihuone Kolsilaan rakennettiin 1947. Tiivis rakennustahti jatkui 1960-luvun lopulle asti. Lisää päästiin rakentamaan Tikkamäen tilalle, joka ostettiin 1972. Samaan aikaan nimeksi vakiintui Pousin Puutarha, ja yritys alkoi kasvaa yhdeksi Suomen suurimmista kurkun tuottajista. Toinen päätuote oli tomaatti.

1970-luvun alun energiakriisi pysäytti pohtimaan energiatehokkuutta ja polttoainevaihtoehtoja. Öljystä maakaasuun Pousin Puutarhan lämmöntuotannossa päästiin siirtymään 1980-luvulla.

Salaatin kasvattamista Pousit päättivät kokeilla 1986, ja vuosikymmenen lopulla alkoi voimakas investoiminen salaattilinjastoihin. Vuonna 1995 Pousit ensimmäisinä suomalaisina tarhureina aloittivat jääsalaatin laajamittaisen tuotannon ja toivat jääsalaatin suomalaisten tietoisuuteen. Vuonna 2005 he uudistivat jääsalaatin kasvatustavan ja alkoivat tuottaa aiempaa merkittävästi parempilaatuista jääsalaattia. Kurkun kasvattamisen Pousin Puutarha lopetti 2006 ja keskittyi salaatteihin ja yrtteihin.

2000-luvulla Pousin Puutarha on pienentänyt hiilijalanjälkeään muun muassa siirtymällä led-valaistukseen ja kotimaiseen uusiutuvaan polttoaineeseen.

Lue Pousin Puutarhan koko tarina!

Footer Slogan

Pousin Puutarha

Ensio Pousi
040 025 6925

Kolsilan tarha

Rinkimäentie 70
49400 Hamina

Tikkamäen tarha

Lemmikkipolku 21
49510 Husula

Muualla verkossa